2024-10-17

Ratamestarin lausunto 2024

 Ratamestarin lausunto - Halloween hike 2024

Suonenjoen Lintharju tarjoaa parasta mahdollista polkujuoksu- ja maastopyöräilymaastoa. Pari vuotta sitten kehuimme Pieksämäen maastoja mainioiksi. Lintharju on jopa pykälää parempi! Lintharjulta puuttuvat lähes kokonaan tekniset polut, koska harjulla ei ole kiviä eikä juurakkoa. Tänä vuonna 30 km ja 50 km reitit pystyisi selvittämään jopa gravel-pyörällä vaikkemme sitä varsinaisesti suosittele. Maastopyörä on kuitenkin mutkien, muutamien jyrkempien paikkojen ja satunnaisten veden syömien urien takia parempi kulkupeli. 

Lintharjun alue on pyritty hyödyntämään parhailta osiltaan niin hyvin kuin mahdollista. Tämä tekee reitistöstä kartalta katsottuna hieman sotkuisen, koska samalla alueella kuljetaan useita kertoja. Paperikarttaan on tulossa Lintharjun alue selkeyden vuoksi kahteen kertaan. Toiselle puolelle paperia sijoitetaan 30 km ja 75 km matkat ja toiselle puolelle 50 km ja 100 km.


Lintharjun luonnonsuojelualueella on kulkurajoituksia pyöräilijöille, joten muutama polku jää kokonaan käyttämättä. 

Lintharjun kupeessa on aktiivista ratsastustoimintaa. Halloween hiken kanssa samoilla poluilla saattaa liikkua ratsukoita. Hevosen kohdatessasi juttele hevoselle rauhallisesti, hidasta vauhtiasi ja tarvittaessa pysähdy.  Älä ole äänetön uhkaaja vaan osoita puheella hevoselle, että et ole vaaraksi. Myös Rautalammin suunnalla voi kohdata hevosia.

Märän kelin sattuessa eivät Lintharjun polut muutu vaikeiksi. Hiekkaharju ei muutu edes mutaiseksi. MaastoMahdin testiryhmä kävi kokeilemassa reittejä useamman hyvin sateisen päivän jälkeen. Varpaat eivät kastuneet ennen kuin 75 km reitin suo-osuudella, eivätkä sielläkään kovin pahasti ainakaan pyöräilijöillä.

Lyhin 30 km reitti seuraa pääasiassa hiihtopaanoja sekä kulkee Lintharjun läpi harjun päällä. Toiseksi lyhin 50 km reitti kulkee Lintharjun MTB-reitistöä pitkin harjua ees taas ja kerää kummastakin päädystä hieman lisäpolkuja mukaan matkaan. Reitti käy mm. Kyöpelin mäkihyppytornin luona maisemia ihailemassa. Seuraava 75 km reitti mukailee Simolanvuoren MTB-reittiä, mutta hakee lisämetrejä vanhalta ratapohjalta, ihastelee Savon Pispalaa Kolikkoinmäessä ja kurvailee vanhojen sahojen jäljiltä jääneillä rantapoluilla.

Poikkeuksellisesti reittien solmukohtana ei toimi tapahtumakeskus (Vanhamäki) vaan Lintharjun keskellä sijaitseva Suonenjoen ladun maja. Majalla on lauantain aikana avoinna kahvila, josta osallistujat voivat ostaa purtavaa ja saada juomatäydennystä.  Majalta erkanevat 50 km ja 75 km matkojen lisälenkit, joilla täydennetään 30 km perusreitti pitemmiksi matkoiksi. Kaikki osallistujat aloittavat samalla 30 km reitillä. Ladun majalla pitemmät matkat siirtyvät ensin 50 km matkan lisälenkille, joka reilun 22 km kierroksen jälkeen palaa ladun majalle. Seuraavaksi majalta erkanee 75 km lisälenkki. Viimeistään kolmannen majapysäyksen jälkeen kaikki matkat kulkevat 30 km reitin loppuosan Vanhamäkeen asti. 

Kaikista pisimmät matkat lähtevät Vanhamäestä Suonenjoen keskustaa ja joen rantaa seurailevalle lenkille, joka myös vielä kerran piipahtaa ladun majalla. Tämä lenkki palaa Vanhamäkeen. Tässä vaiheessa on matkaa täynnä 100 km. Ne joille mikään ei riitä eli 130 km ja 160 km lähtevät Vanhamäestä vielä kohti etelää. Koskelon MTB-reittiä ja vanhaa Sisä-Savon retkeilyreittiä mukaillen 130 km ja 160 km kulkevat kohti Rautalampea. Puolimatkassa 130 km reitin kulkijat kurvaavat takaisin, mutta 160 km jatkaa matkaa vielä Rautalammen keskustan ympäri ja palaa vasta sitten Vanhamäkeen.


Pitemmille matkoille on löydetty hieman suota ja myös kalliomaastoa, mutta ei 75 km ja 100 km reittejä voi vielä vaikeiksi kuvailla. Poikkeuksellisesti 100 km reitillä on pyöräilijöillä hieman erilainen reitti, kuin kävelijöillä ja juoksijoilla. Suonenjoen rantapolkua ei saa pyöräillä  ja tällä osuudella fillaristit ohjataan tylsemmälle kiertotielle. Pisimmille 130 km ja 160 km reiteille on löydetty vanhan ajan halloween hiken malliin pari lyhyttä pätkää, joissa ei ole polkua! 😁Valitettavasti nämä ovat hyvin lyhyitä pätkiä eivätkä juurikaan matkantekoa hidasta. 


Rautalammin suunta tarjoilee selvästi teknisempää polustoa kuin Lintharju. Paria hieman pienempää polkua lukuunottamatta ei Rautalammen lenkki kuitenkaan ole vaikea. Bonuksena Rautalammilta löytyy todella hienoja kalliopolkuja ja yllättäen myös hieman Lintharjun tasoista hienoa hiekkakangasta. Pienenä miinuksena joutuvat 130 km ja 160 km palaamaan Rautalammelta takaisin pitkälti samaa reittiä kuin tulivat. 

Reitistö risteää itsensä kanssa useassa kohdassa. Paikoin reitistöllä on myös edestakaisia pistoja. Nämä voivat hankaloittaa tiettyjen rannelaitteiden ja gps-laitteiden reititysominaisuuksien käyttöä. Tyhmimmät ja joskus myös kaikkein kalleimmat laitteet eivät ymmärrä seurata oikein reittejä, jotka risteävät itsensä kanssa tai kulkevat samaa polkua eestaas. Yleensä järkevintä onkin asettaa reittijälki omaan laitteeseen näkyville, mutta pitää itse risteyksissä huolta navigoinnista eikä jättää opastusta liikaa laitteen varaan. Rastit tulevat olemaan järkevästi nimettyjä ja pitkälle pääsee, kun osaa kulkea numerojärjestyksessä oikeiden rastien kautta.

Reilu viikko ennen tapahtumapäivää näyttää sääennuste erinomaiselta. Sadetta ei ole seuraavaan viikkoon tiedossa lainkaan. Tapahtumapäivän sääennustekin on erinomainen. Odotettavissa on, että suo-osuudet ovat kuivempia, kuin MaastoMahdin testipäivänä kaksi viikkoa ennen tapahtumaa.


 

Reitistön gpx-tiedostot tulevat ladattavaksi tapahtumaviikolla, kun myös rastipisteet on ehditty laitella kartalle. Reittejä voi kuitenkin jo nyt tutkia seuraavissa osoitteissa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti